Učitavam
Učitavam
Bronza
Bronza

Bronca je legura bakra i kositra. No, šire gledano, to ne mora biti dvostruka legura, niti kositar mora biti legirajući element (zato, osim kositra, postoje aluminijske, olovne, manganove i druge bronce. To je dvostruka ili trostruka legura s najmanje 60% bakra, a bez cinka kao glavnog dodatnog elementa.


U kositrenim broncama najveći sadržaj kositra ne prelazi 20%.Prisutnost kositra u leguri povećava njezinu čvrstoću, a istovremeno smanjuje plastičnost. Ovo smanjenje plastičnosti nije osobito veliko dok sadržaj kositra ne dostigne do 5%, ali nakon toga je puno brže. Zato je sadržaj kositra u bronci za lijevanje veći nego u bronci za obradu deformacijom. Čvrstoća raste do 15% kositra, a zatim počinje opadati.

Legure bakra s aluminijem i ostalim popratnim elementima (mangan, nikal, željezo i dr.) u praksi se nazivaju aluminijske bronce i imaju u svom sastavu do 11,5% aluminija. Povećanjem udjela aluminija u leguri sustava Cu-Al povećava se vlačna čvrstoća, a svoj maksimum postiže pri udjelu od oko 105. Međutim, sposobnost deformiranja s povećanjem udjela aluminija opada do 2 %. Al, a zatim raste i dostiže maksimum kod 8% Al.

ALUMINIJSKA BRONCA  legura bakra s aluminijem Legura je stabilna u toploj i hladnoj morskoj vodi, otporna je na koroziju i vibracije te može izdržati velika opterećenja. Koristi se za izradu šipki, cijevi, limova, dijelova u hidraulici, ležajeva, tlačnih matica, rotora turbina

KOSITRENA BRONCA - legura bakra s kositrom. Legura ima dobra strukturna svojstva, otporna je na habanje, koroziju i morsku vodu. Koristi se za armature, konstrukcijske dijelove u obliku cijevi, za rotore turbina i pumpi, visokoopterećene ležajeve, limene šipke, limene cijevi i limove.

CRVENI LIJEV - legura bakra s kositrom, cinkom i olovom. Legura bronce (crvenog lijeva) pogodna je za tvrdo i meko lemljenje, otporna je na morsku vodu i koroziju, ima dobra klizna svojstva. Koristi se za izradu cijevi, šipki, profila, pištolja, opterećenih kliznih dijelova, izradu kliznih ležajeva u strojogradnji, kućišta brodskih osovina..

Da li Vam se dopao ovaj sadržaj? Podijelite ga!

Povezani sadržaj

Bakar
Bakar

BAKAR - Bakar spada u teške metale. Njegova specifična težina je oko 8,93 kg/cm³, a temperatura taljenja je 1083ºC. Bakar nema svojstva alotropskih modifikacija.

Mesing
Mesing

Mesing je u osnovi dvokomponentna legura bakra (Cu) i cinka (Zn). Da bi se poboljšale osobine mesinga kao što su obradivost i otpornost na koroziju dodaju se drugi hemijski elementi u manjim količinama i na taj način se dobijaju „specijalni mesinzi“.

Euro-Roal - vodeći distributer profila, inoxa i okova.